Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona AškercaProjekti - Evropska vas


SLOVENIJA

V torek, 8. maja 2018, je na Krekovem trgu v Celju potekala zaključna prireditev Evropska vas. Osnovna ideja projekta je spodbujanje spoznavanja različnih kultur, raznolikosti in s tem učenje sprejemanja drugačnosti ter krepitev zavedanja lastnih korenin.

Naša šola pri projektu sodeluje že vrsto let in vsako leto so učenci spoznavali značilnosti različnih evropskih držav. V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo z učenci odkrivali in raziskovali našo domovino Slovenijo. Za domovino smo se odločili, ker se zavedamo, da je Slovenija država, ki ima nešteto lepot, ki jih (zaradi vpetosti v naš vsakdan) prepogosto prezremo.
Slovenijo so učenci z različnimi dejavnostmi spoznavali celo šolsko leto, najmlajši so prebirali pravljice, peli in plesali, starejši prisluhnili potopisu S kolesom po Sloveniji, vsi so ustvarjali na temo slovenske kulturne in naravne dediščine. Na zaključni prireditvi v Celju se je naša šola predstavila s stojnico in z ljudskim plesom Perice.

Učenci predstavniki šole so obiskovalcem Slovenijo približali s povabilom na izziv »zavrti mlinsko kolo« – in se spopadi z izbrano nalogo: ugani slovensko osebnost; sestavi sliko idrijske čipke in spoznaj slovenske rokodelske izdelke in tradicionalne jedi; sestavil sliko Aljaževega stolpa in se med odgovarjanjem na vprašanja sprehodi po slovenskih vrhovih ter sestavi sliko Bleda in spoznaj slovenske turistične bisere. Trud obiskovalcev so nagradili z obeskom s podobo Slovenije.

Na stojnici smo razstavili veliko zastavo Slovenije, maketo kozolca toplarja – najznačilnejšega objekta slovenskega podeželja, na slovenski najvišji vrh nas je opomnila maketa Aljaževega stolpa. Utrinke slovenske tradicije smo prikazali z lectovimi srci, mlinski kamni, so nas opomnili, da so se v preteklosti na vsakem potoku vrtela mlinska kolesa. Slovenijo smo predstavili s človeškimi ribicami, lipicanci, štorkljami, rdečimi nageljni, s poslikanimi panjskimi končnicami, foto zloženko najlepših kotičkov Slovenije … Z obiskom stojnice so nas počastil številni obiskovalci, tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

Učenci so ob ustvarjanju uživali, pridobili in obnovili svoje znanje o Sloveniji. Vsi pa smo že v pričakovanju izbora države za prihodnje šolsko leto.

Nuša Ocvirk in Špela Mišmaš, mentorici
 

DEŽELAK Karmen
16. september 2018


<< Nazaj