Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona AškercaProjekti - Eko šola - Eko dnevi


EKO DAN 2023

Na zadnji dan pred dolgo pričakovanimi počitnicami, 26. aprila 2023, smo na naši šoli in podružnicah obeležili EKO DAN. Glavna tema letošnjega dogodka je bila "Manj odpadkov za lepši svet".

Učenci so imeli priložnost ogledati predstavitev Altermed & GreenVita sejma, na katerem smo letos prvič sodelovali in prejeli zlato priznanje. Skozi celotno šolsko leto smo se s projektom EKO ŠOLE trudili ozaveščati učence o ekološkem načinu življenja, ki bo omogočal boljše prihodnosti našim potomcem in ohranjanje narave okoli nas.

Na razredni stopnji so učenci ustvarjali izdelke, ki jih lahko uporabijo v vsakdanjem življenju in večkrat ponovno uporabijo. Skozi dan so se učili o pomenu recikliranja, ločevanja odpadkov ter pomeni samooskrbe, povezanega z vrtnarjenjem, glede na trenutni letni čas. Poseben poudarek smo namenili trajnostnemu razvoju, kjer imamo kot posamezniki moč, da se izognemo nevarnostim, ki jih prinaša osredotočenje na količinski materialni razvoj, ki izčrpava naravne vire in onesnažuje okolje. Vsi si želimo živeti v svetu, kjer ne škodimo nikomur, zato je pomembno, da naše otroke vzgajamo v takšnem duhu.

Učenci predmetne stopnje so se razdelili v 12 delavnic, ki so jih pripravili učitelji. Vsaka delavnica je bila zasnovana tako, da so učenci pridobili praktične izkušnje, ki jih lahko prenesejo v vsakdanje življenje. Spoznali so pomen trajnostnega načina življenja in razvoja ter skušali najti trajnostne rešitve za ekološke probleme skozi debate, projekcije in poučne filme. Cilj je bil spodbuditi učence k razmišljanju o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k zmanjšanju odpadkov in živi trajnostno.

V dopoldanskem času so učenci izdelovali ekološka čistila, mila, ekološko embalažo, reciklirane posodice iz papirja, stojala za čopiče, glinene podstavke za mila itd. Preizkusili so se tudi v "recikliranju" hrane, glasbe in književnosti. Na terenu so raziskovali vpliv športnih dejavnosti na okolje ter onesnaženost.

Med delavnicami smo izvedli tudi akcijo zbiranja odpadnega papirja po kraju. Krajane smo s plakati in na spletni strani predhodno obvestili o naši nameri. Na dan akcije so nas pred vhodnimi vrati čakali lično povezani kupi papirja. Zbrani znesek papirja bo tokrat namenjen šolskemu skladu.

EKO dan je bil dodatno popestren z ozaveščevalnim vozilom E-transformer (projekt Life Spodbujamo e-krožno), ki so si ga lahko ogledali učenci tretje triade. V vozilu so si ogledali kratek animiran video o krožnem gospodarstvu, prisluhnili kratkemu predavanju o krožnem gospodarstvu ter si ogledali muzej naprav iz bližnje in daljne preteklosti. Poleg tega so se seznanili s primeri trajnih magnetov in procesom njihove reciklaže ter se preizkusili v igranju retro računalniških iger.

Letošnji EKO dan je bil uspešen, učenci pa so v njem uživali.

Vodji EKO dneva: Nina Tuš in Tina Božič

DEŽELAK Karmen
18. maj 2023

Galerija:<< Nazaj