Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona AškercaProjekti - Eko šola - Eko dnevi


EKO DAN 2018

Tema letošnjega Eko dne, ki smo ga izvedli v soboto, 7. aprila, je bila izdelava didaktičnih igrač iz odpadnega materiala. Tetrapak, tulci odpadni papir, pokrovčki, plastenke … vse kar bi navadno romalo v koš pa tudi naravne materiale, kot so kamni, glina in les smo spremenili v lične pripomočke za učenje, s katerimi bomo popestrili ure utrjevanja ali osvajanja nove snovi pri učnih urah. Izdelki imajo tako še večjo vrednost, kot če bi jih kupili v trgovini, zato bomo nanje še bolj pazili kot sicer. Sproščeno vzdušje ob smehu in klepetu ter poslušanju glasbe je razbilo vsakodnevno monotono rutino pouka.


Igre spomin, človek ne jezi se, Monopoly in Activity so na razredni stopnji dobile povsem nov pomen. Učenci so si izmislili svoja pravila, in naloge, ki jih mora tekmovalec rešiti ali opraviti, da uspešno pride do cilja, labirinti iz gline pa bodo v pomoč pri razvijanju finomotorike.
Matematika bo veliko hitreje stekla s pomočjo didaktičnih pripomočkov, ki jih bodo učenci lahko prijeli v roke, jih sestavili, povezali, seštevanje in odštevanje pa bo lahko potekalo brez skritega preštevanja prstov na rokah, skritih na hrbtu.

Težav ne bo niti z velikimi in malimi tiskanicami ali z zapisom in zapomnitvijo novih besed pri angleškem jeziku.
In končno bomo znali na uro, da bomo vedeli, kdaj se začne in konča ura. Tako bodo odmori še krajši kot doslej, vendar z uro – rožico veliko lepši.
Eko nismo bili samo po delavnicah v razredih ampak tudi zunaj šole. Pomlad se je že dodobra predramila, čas je za pomladansko čiščenje in lepo je, da poskrbimo za kraj in šolo, kjer, roko na srce, prebijemo večino časa. Fantje so pridno vihteli grablje, metle in motike, dekleta so uredila cvetlične gredice in skalnjak v Parku prijateljstva, pulile plevel ter grabile vejice ob koncu dneva pa pripravile visoke grede v atriju šole, da bo v njih spet zrasla solata in ostala zelenjava, ki jo bodo kuharice spremenile v okusne jedi.

Eko tudi na mizo, bi se lahko glasil slogan šolske malice. Domače polnozrnate štručke, sveže pripravljen mlečni ali zeliščni namaz, nemastna šunka, po vrhu pa sveža paprika ali paradižnik ter domač jabolčni sok.

Na šoli je hkrati potekala velika zbiralna akcija papirja. Učenci so se s samokolnicami odpravili po kraju in zbirali star časopisni papir ter pridno polnili zelen zabojnik za šolo. Veliko prebivalcev je bilo za brezplačen odvoz hvaležnih, saj ob vsakodnevnem polnem nabiralniku časopisov in ostalega reklamnega materiala, primernega odlagalnega prostora hitro zmanjka.

Združili smo prijetno s koristnim in vsak od udeleženih je prispeval del, da je naša šola zdaj še bolj eko!

Učenci novinarske delavnice z mentorico Jasmino Oblak

DEŽELAK Karmen
07. april 2018


<< Nazaj