Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
Projekti - Eko šola - Eko dnevi


EKO DAN 2016

Učenci od 6. do 9. razreda smo v petek, 22. 4. 2016, v sklopu EKO DNEVA, v različnih delavnicah, pod vodstvom učiteljev mentorjev, odkrivali naše talente. Sproščeno vzdušje ob smehu in klepetu ter poslušanju glasbe je razbilo vsakodnevno monotono rutino pouka.

Pri gospe Ireni Mlakar so modne navdušenke izdelale kolekcijo modnih oblačil iz vrečk za smeti. Dokazale so, da se da z domišljijo in veliko lepilnega traku ustvariti modne kreacije in dodatke, ki dajo vsakdanjim oblačilom osebno noto.
Projekt Simbioz@ na šoli živi pod vodstvom učiteljice Katje Mejač. Letos je medgeneracijsko druženje potekalo v novi računalniški učilnici, nad katero so bili starejši krajani navdušeni. Devetošolec Gašper je udeležencem najprej predstavil računalniške komponente, nato pa je vsak dobil svojega »pomočnika«, s katerim je spoznaval Word in se učil varne rabe interneta. Na monitorjih smo tako lahko opazile najrazličnejše spletne strani; vremenske napovedi, hotelske storitve turističnih agencij, spletne strani različnih radijskih in televizijskih hiš, najbolj pogumni pa bodo po novem dosegljivi preko elektronske pošte in Facebook profila.

Ali ste že slišali za izraz Čuječnost? Čuječnost pomeni popolno zavedanje trenutka. Poskusite, za hip se ustavite in se zavejte trenutka; ni lahko, je pa koristno. Na to nas bo vsakokrat spomnil plakat, ki so ga izdelali učenke in učenci pod vodstvom učiteljice Milene Suhodolčan, ki so raziskovali na to temo.
Pod vodstvom Marinke Mesojedec Koritnik so učenke in učenci na temo čuječnosti izdelali kozarce čuječnosti. Ti posebni kozarci bodo v novem šolskem letu pri projektu Zdrava šola odigrali pomembno vlogo. Kozarce je bilo potrebno »kozmetično polepšati«, za kar so uporabili servietno tehniko.

Novica dneva! Na šoli so opazili Nessy, pošast iz jezera Loch Ness na Škotskem. V živo si jo boste lahko ogledali na stojnici naše šole, 9. maja v Celju, na prireditvi Evropska vas. Ulovili so jo učenke in učenci pod vodstvom učiteljev Andreja Podpečana in Karmen Ulaga. Ker so to sami »profesionalci«, jim je ostal čas še za izdelavo škotskega grba, napisa, ki bo viden na stojnici v Celju in ogromnega pročelja gradu.

Delavnice so se odvijale tudi zunaj šolskih prostorov. Spomladansko čiščenje je pred vrati in lepo je, da poskrbimo za kraj in šolo, kjer, roko na srce, prebijemo večino časa. Fantje in dekleta so kosili zelenico in pometli šolski dovoz, pulili plevel in grabili vejice. V parku prijateljstva so očistili in uredili cvetlične gredice, s pomočjo hišnika Primoža Horjaka pa postavili čisto pravi ksilofon. V atriju šole imamo postavljene visoke grede. Učenci so gredice opleli in posejali najrazličnejša semena zelenjave.

Na šoli je hkrati potekala velika zbiralna akcija papirja ter gospodinjskih aparatov. Učenci so se s samokolnicami odpravili po kraju in zbirali star časopisni papir ter pridno polnili zelen zabojnik pred šolo. Veliko prebivalcev je bilo za brezplačen odvoz hvaležnih, saj ob vsakodnevnem polnem nabiralniku časopisov in ostalega reklamnega materiala, primernega odlagalnega prostora hitro zmanjka.

Čistilno akcijo smo razširili na širšo okolico šole. Po kraju smo v velike plastične vrečke pobirali smeti. Najbolj pa so nas zmotili številni cigaretni ogorki, ki so ležali ob cesti. V opomin vsem nam so učenci izdelali še plakate, na katerih so opozorili, koliko smeti so pobrali in kje jih je bilo največ.

Učiteljica Dušanka Klančar se je z učenci odpravila na Rusko stezo. Ta delavnica je potekala v sklopu celoletnega projekta Turizmu pomaga lastna glava in izbirnega obveznega predmeta Turistična vzgoja, kjer je bila letos glavna tema prav Ruska steza. Po natančnem opazovanju narave in ocenitvi stanja poti so se vrnili v šolo in o tem izdelali plakat. Naj še prišepnemo, da so resno razmislili, kako udomačiti paglavce.

Učenke in učenci prve triade ter 4. in 5. razreda so ta dan ustvarjali na temo države, ki jo bomo predstavili 9. maja v Celju, v sklopu prireditve Evropska vas – Škotske. Prvošolci so uživali ob poslušanju pravljice Zlatnica in Srebrnica, nato pa so se naučili uspavanko Gille Beug O. Pravljico so s pomočjo domišljije upodobili na papirju. Največ zanimanja je zbudila pošast Nessy, ki naj bi živela v jezeru Loch Ness. Škotska pa je tudi dežela pravljičnih samorogov in že zato bi jo bilo vredno obiskati. Drugošolce je učiteljica razveselila s povestjo Vodnjak na koncu sveta. Vsi v en glas so se strinjali, da bi bilo na Škotskem lepo živeti. Še posebej so jih pritegnila njihova kultura, oblačila in glasbila. Dekleta pa so se spraševala, kaj bi si mislili fantje, če bi jim mame, namesto trenirk in kavbojk, za v šolo pripravile »kiklco«. V tretjem razredu so iz gline izdelovali škotska goveda. Če ne veste kako izgledajo, bodite pozorni na poti proti Laškem, saj jih na Strmci gojijo na ekološki kmetiji Petek. Tudi v tem razredu se niso izognili pogovoru o mitološkem bitju Nessy, tradicionalnih glasbilih in pa življenje v gradovih. Učenke in učenci 4. in 5. razreda so se preizkusili v gradnji gradov. V skupinah so namesto opeke in kamna uporabili odpadno kartonsko embalažo, malto pa je zamenjalo navadno lepilo, veliko potrpežljivosti in natančnosti ter ljubezen do podrobnosti. Splačalo se je potruditi, saj sta razredničarki izdelke ocenili pri likovni umetnosti.


Zapisale Anja Jazbinšek, Petra Špan, Magdalena Pinoza, Larisa Gal, Andreja Gušek, Maja Škorjanc z mentorico Jasmino Oblak

DEŽELAK Karmen
13. maj 2016


<< Preglej vse novice