Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona AškercaProjekti - Arhiv projektov


ZMAJI MIRU

Že drugo leto smo sodelovali v iEARN projektu Zmaji miru. Z otroci sveta smo spuščali zmaje 31.3.2013. Letos so bili naši zmaji izdelani iz nakupovalnih vrečk. Smo namreč tudi EKO šola. Opremili smo jih s simboli miru in besedami veselja. Ideje in načrt za zmaje smo našli na internetu. Vremenska napoved "megla z dežjem" se je uresničila, ni pa nam prekrižala načrtov. V rokavu smo imeli rezervni načrt: v primeru dežja jih bomo spuščali v telovadnici. Zmaji so tako poleteli že prvo šolsko uro, ko še ni deževalo. Zbrali smo se na šolskem igrišču. Učenci nižjih razredov so bili sprva žalostni, saj brez pomoči vetra zmaji niso leteli. Hitro so našli rešitev: vrvico skrajšaš na en meter, iztegneš roko in hitro tečeš!

Tudi mir na svetu potebuje našo pomoč: vsi moramo sodelovati, iztegniti roko, sanjam dati krila. Nikoli ne obupajmo. Kako bi bilo, če bi vladali otroci si lahko preberemo v knjigi KRALJ MATJAŽEK PRAVI, ki jo je napisal Janusz Korczak. Čeprav ima Matjažek plemenite ideje spozna, da potrebuje pomoč in znanje sposobnih odraslih.

Knjigo boste žal težko našli v knjižnicah, saj je bila edina izdaja leta, 1958, MK. Mi smo jo našli na bolšjem trgu v Celju.

 

Zakljućimo z besedami Kralja Matjažka Prvega: "Otroci in mladostniki predstavljajo 1/3 človeštva. Otroštvo predstavlja 1/3 življenja. Otroci ne bodo pripravljeni za prihodnost, če jih ne pripravimo sedaj. Pripadati bi jim morala 1/3 naravnega bogastva, skupaj z nalogo odgovornosti in pravičnosti".

 

Mentorica Nuša Ocvirk

DEŽELAK Karmen
12. april 2013


<< Nazaj