Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
Projekti - Evropska vas


MADŽARSKA

Naša šola pri projektu sodeluje že od samega začetka, torej že sedmo leto. Vsako leto učenci pridobijo nova znanja o članicah Evropske unije. Letos so podrobneje spoznali madžarsko. Skozi celo šolsko leto so se pri različnih predmetih in v prostem času seznanjali z njihovo kulturo, kulinariko, običaji, navadami, glasbo, plesom, igro, zgodovino, posebnostmi, načinom življenja, … Pridobili so nova znanja in informacije, postali pa so tudi bolj spretni pri iskanju podatkov in gradiva na internetu in drugih virih informacij in pri tem uživali. Na centralni in podružničnih šolah smo s projektom Evropska vas živeli skozi celo šolsko leto.
Priprave za prireditev in ureditev naše stojnice so se odvijale že v mesecih pred prireditvijo. Pri kreativnem ustvarjanju so sodelovali učenci in učitelji prve, druge in tretje triade ter vse podružnične šole.
Na stojnici smo imeli različne izdelke, s katerimi smo predstavljali našo sosednjo državo. Nekatere izmed njih smo delili kot spominke, druge pa smo postavili na ogled na stojnici. Na našo stojnico pa je vseskozi opozarjala tudi velika rubikova kocka ter skorajda trimetrska ogrska salama, izdelek učencev 9. razreda, ki je bila kot velik kažipot k našim izdelkom.
Na naši stojnici smo predstavili tudi nekaj tipičnih madžarskih jedi izpod rok našim staršev ter šolskih kuharic. Nikina mamica je spekla madžarski kolač z medom, Špelina mamica pa pripravila langoše z jogurtovo omako, naše kuharice pa so za nas narezale tipično madžarsko ogrsko salamo. Na odru so našo šolo predstavili učenci 2. do 5. razreda Podružnične šole Sedraž, ki so ob spremljavi harmonike Žige Kališnika iz 9. razreda zapeli Madžarsko pesem Balaton ter zaplesali znameniti madžarski čardaš (czardas).

Najbolj pogumni so na oder stopili še enkrat, saj so zaplesali skupaj s 6Pack Čukurjem. Skratka preživeli smo zelo pester, zanimiv in poučen dan.
Z izvedbo projekta sem bila zadovoljna. Vsem, ki smo pri projektu sodelovali je bilo všeč, da smo za državo izvedeli dovolj zgodaj in projekt lahko vključili projekt v letni delovni načrt. Pri samem projektu smo zelo uživali.
V prihodnje bomo najverjetneje s tem projektom nadaljevali, saj smo z njim zelo zadovoljni, zdi se nam zanimiv in ob njem vedno spoznamo novo državo.
Tudi v prihodnje naj ostane takšno sodelovanje med učitelji in učenci centralne šole ter vseh podružničnih šol. Prav tako je ta projekt dokaz, da lahko pri enem projektu sodelujejo učenci prve, druge in tretje triade in se pri tem dopolnjujejo.

 

Maja Lapornik, koordinatorica projekta
 

DEŽELAK Karmen
02. november 2014


<< Preglej vse novice