Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
Projekti - Evropska vas


ROMUNIJA

V petek, 8. maja 2015, se je na Krekovem trgu v Celju odvijala zaključna prireditev vseslovenskega projekta Evropska vas, na kateri smo osnovne ter nekatere srednje šole in vrtci Celjske regije predstavili evropske države; njihove geografske značilnosti, kulturo, zgodovino, kulinariko, znane osebnosti, državne simbole …

Naša šola je predstavila Romunijo – deželo grofa Drakule. Priprave na zaključno prireditev in celostno podobo stojnice so potekale dlje časa. Pri projektu so tako imeli možnost sodelovati vsi učenci CŠ in PŠ ter njihovi mentorji.

Našo stojnico so tako krasili različni izdelki. Učenci so izdelali, romunske slovarčke, majhne priročnike za učenje številk, plakate z geografskimi značilnostmi države, glinene izdelke, tradicionalno velikonočno jajce in gradove. Velik izziv za učence so predstavljali tudi izdelki, ki smo jih izdelovali iz das mase ter fimo mase ter izdelki iz mavca, s podobo slavnega grofa Drakule in netopirja.

Z nami sta bili tudi Ovčka Miorica in Kraljična sončnica, nadvse priljubljena literarna lika najmlajših romunskih otrok, izdelana iz lesa, papirja in krep papirja. Manjkala ni niti sraka, ki majhnim otrokom odnaša mlečne zobe.

Učenci so izdelali tudi nacionalne simbole: zastavice, obeske z grbi in bele vrtnice. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi romunsko denarno valuto – romunskega leva.

Za čudovito celostno podobo stojnice je poskrbela mentorica Irena Mlakar, gospod Andrej Podpečan in Damjan Knez pa sta poskrbela, da nam v lepem in sončnem dnevu veter ni odpihnil scene z motivi gradu, zmaja, drevesa, drakule in netopirja.

Za sladko razvajanje ob stojnici je poskrbela mentorica Klavdija Artank, ki je skupaj z učenci spekla dve tradicionalni romunski pecivi, in sicer skutne zavihance ter limonino pecivo.

Na prijetno skladbo, ki jo je izvajal romunski simfinični orkester, so zaplesale učenke plesnega krožka pod vodstvom mentorice Kim Kern. Predstavile so tradicionalni romunski ples in vanj vključile elemente sodobnega.

Dan je bil lep, zanimiv in nadvse poučen.

 

Janja Holcer, koordinatorica projekta
 

DEŽELAK Karmen
09. september 2015


<< Nazaj