Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
Projekti - Arhiv projektov


TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA 2015

LINTVER, ZMAJ S STRAŽNIKA - POROČILO

V vinu je resnica, a tudi v starih zgodbah, ki so jih pripovedovale naše babice in dedki. Ena takšnih je bila tudi zgodba o Lintverju, zmaju, ki naj bi živel na Stražniku nad Rimskimi Toplicami. Naj se zgodbe zdijo še tako neverjetne, vedno je v njih tudi nekaj resnice. Zato verjamemo, da je Lintver res nekoč živel.

     

Odločili smo se, da ga ponovno zbudimo v temi Zgodbe turizma, 29. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Zgodbo Lintverja smo učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja »posodobili«. Zmaja smo naredili prijaznega, dobrosrčnega, nekoliko plašnega, a pogumnega, ko so njegovi najdražji v stiski in nevarnosti. Njemu v spomin smo ustvarili zgodbo, ki smo jo predstavili s pomočjo senčnih lutk in senčnega gledališča. Izdelali smo zmaje, na katere smo napisali naše skrita želje in jih spustili z vrha Stražnika.

     

To čudovito izkušnjo želimo deliti tudi z ostalimi, zato smo ustvarili produkt, ki bo naše obiskovalce ponesel v deželo pravljic, ustvarjanja in prijetnega druženja. Med ustvarjanjem turistične naloge smo se povezali z mednarodnim projektom i-Earn, ki ga tudi izvajamo na naši šoli. V sklopu projekta iEarn namreč vsako leto na naši šoli in po številnih šolah po svetu spuščajo papirnate zmaje miru. Projekt nas je pritegnil, saj ima za cilj, tako kot mi, medsebojno sodelovanje med učitelji in učenci ter pozitivno vplivati na okolje. tako je na 20. 3., na prvi spomladanski dan, ko smo se pridružili Zmajem miru, Gašper je vetru prepustil Lintverja.

Prvič smo naš projekt predstavili 3. 2., ko je na naši šoli potekalo območno tekmovanje iz zgodovine. Naša predstava senčnega gledališča je bila toplo sprejeta.
Pri samem projektu Lintver, zmaj s Stražnika je sodelovalo 15 učencev, ki so na turistični tržnici, ki je potekala 14. 4. 2015 prejeli srebrno priznanje.

    

Naš projekt se s tem ni zaključil, saj bomo predstavo senčnega gledališča zaigrali še pri sprejemu bodočih prvošolcev 10. 6. 2015.

PROJEKTNA NALOGA - LINTVER, ZMAJ S STRAŽNIKA

Mentorica Dušanka Klančar
 

DEŽELAK Karmen
30. april 2015


<< Preglej vse novice