Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
AKTUALNO


SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

V petek, 16. novembra 2018, smo obeležili dan slovenske hrane in eden osrednih dogodkov tega dne je izvedba projekta SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK.

Projekt tradicionalni slovenski zajtrk poteka že od leta 2011, vsako leto na tretji petek v novembru. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Na ta dan pa od leta 2012 obeležujemo tudi dan slovenske hrane. Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. Pri obeleževanju letošnjegadneva slovenske hrane se povezujemo s Slovenskim partnerstvom za tla. Posebej želimo podariti pomen tal in njihovo vlogo pri pridelovanju kakovostne hrane. Projekt izvajamo v sodelovanju z  Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za okolje in prostor ter številnimi drugimi partnerji.

Tudi letošnji tretji petek v novembru smo na naši in na številnih osnovnih šolah in vrtcih po Sloveniji začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zajtrkovali smo živila domačega porekla - kruh, med, jabolko, mleko in maslo - dobrote, ki so jih kmetje pridelali in predelali v Rimskih Toplicah, Laškem in Radečah.

Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, torej tistem, v katerem živimo, je bolj zdrava, saj od vrta, kjer je zrasla, do našega krožnika prepotuje kratko razdaljo, kar pomeni, da jo užijemo svežo. Sveža hrana pa vsebuje več vitaminov in ostalih hranilnih snovi, ki pripomorejo k dobremu delovanju našega organizma. Hrana, ki prepotuje dolge razdalje in prihaja tudi iz drugih celin, pa lahko na poti izgubi pomembne vitamine in je zato za naše telo manj hranljiva.  

Zdrava in kakovostna hrana lahko uspeva le na zdravih tleh. Tla morajo biti naša skupna skrb in pravilno ravnanje z njimi pri kmetijski pridelavi in ostalih človekovih dejavnostih naša velika skupna odgovornost, ki mora temeljiti na znanju in zavedanju, da brez tal ni rastlin, ni življenje, ni človeka. Samo s tem zavedanjem in znanjem bomo sposobni sprejeti odločitve in dejanja za ugodna za prihodnje generacije in tako ohranili zdrava tla.

Priporočamo, da zajtrkujete vsako jutro. Hrana, ki jo pojemo zjutraj, nas napolni s potrebno energijo. Z rednim zdravim zajtrkom telesu zagotovimo zadostno količino kalcija, železa, magnezija, folne kisline in vitaminov skupine B, ki zagotavljajo dolgo in zdravo življenje.

Špela Mišmaš, vodja šolske prehrane

DEŽELAK Karmen
17. december 2018

Galerija:

photo_albumTRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK<< Preglej vse novice