Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona AškercaAKTUALNO


20. MAJ - SVETOVNI DAN ČEBEL 27. maj 2024

Da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, opozarja tudi letošnji svetovni dan čebel. Osrednja tema “z mladimi za čebele” je namenjena ozaveščanju mladih in drugih deležnikov o bistveni vlogi čebel in drugih opraševalcev v kmetijstvu, ekološkem ravnovesju in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

“Z vključevanjem mladih v čebelarske dejavnosti, izobraževalne pobude in prizadevanja za zagovorništvo lahko navdihnemo novo generacijo okoljskih voditeljev in jih opolnomočimo, da pozitivno vplivajo na svet,” so zapisali pri Organizaciji ZN za hrano in kmetijstvo (FAO).

Da bi pomen čebel in čebelarstva spoznali že najmlajši, si slovenski čebelarji prizadevajo vrsto let. Tradicionalno vsak tretji petek v novembru v šolah in vrtcih pripravijo tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem poleg z domačim maslom, jabolkom, črnim kruhom in mlekom postrežejo tudi z medom. Projekt je do danes prerasel slovenske meje in s pobudo za evropski medeni zajtrk zaživel v številnih državah Evrope in tudi zunaj nje.

(povzeto po https://www.velenjcan.si/druzba/20-maj-svetovni-dan-cebel-letos-v-ospredje-postavlja-dejanja-mladih/ )

 

Na naši šoli  z delovanjem čebelarskega krožka še bolj intenzivno širimo znanje o čebelah, ohranjanju narave in biotski raznovrstnosti. Sodelujemo tudi pri UNESCO projektu Gimnazije Jožefa Plečnika Ljubljana V šoli čebel.

In prav danes smo na tako pomemben dan po dveh letih ponovno točili šolski med s pomočjo čebelarja Toneta Krivca. S temeljitim degustiranjem smo ugotovili, da je več kot odličen, zelo sladek in okusen. Kar se je poznalo tudi na veselem razpoloženju mladih čebelarjev proti koncu točenja.

Več o današnjem dnevu pa v spodnjem prispevku:

https://youtu.be/JX_QgAKaBME

Jon, Nik in Minel pa so predstavili naš šolski čebelnjak: 

https://youtu.be/pIeXVOZAfoI

KLANČAR Dušanka
27. maj 2024


<< Nazaj    Preglej vse aktualne novice