Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
AKTUALNO


EKO DAN 2022

V torek, 26. aprila 2022, smo na šoli izvedli eko dan. Letošnji slogan eko dneva je bil NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET.

Učenci razredne stopnje so s svojimi razredničarkami vso dopoldne ustvarjali različne izdelke iz zavrženih oblačil: hiške in bonbončke iz blaga, preproge, stojala za barvice, blazine in okrasne igrače »pošastke«. Pogovarjali so se o tem, kaj lahko sami naredijo za okolje in ozaveščali pomen ekologije. V podaljšanem bivanju pa so učenci skupaj z učiteljico Jelko Jelenc uredili visoke grede v atriju šole ter nasadili začimbe in zelišča, ki jih bodo naše kuharice lahko uporabljale pri pripravi obrokov.

Učenci predmetne stopnje so se porazdelili po skupinah, kjer so ustvarjali različne izdelke. Učenci 8. a in 8. b pa so se izmenjevali, en razred je bil najprej v delavnici NEON, nato pa so zbirali star papir in čistili okolico šole.

Prvo šolsko uro so si vsi učenci pogledali predstavitev po razredih, kjer so se spoznali s problematiko zavrženih oblačil, spoznali so, koliko elektrike in vode se porabi za eno samo majico in kako lahko zavržena oblačila še koristno porabimo.

Po končani uvodni predstavitvi pa so začeli z delom po delavnicah. V posamezne delavnice so se učenci vpisovali po svojih željah, delavnice pa so bile zelo raznolike. Delo v posameznih delavnicah je potekalo v sproščenem vzdušju, ob motivaciji in spodbujanju s strani mentorjev.  Delavnice, ki so se izvajale:
- Izdelava modela DNK
- Jezik v copatu
- Eko knjižne kazalke
- Lesene škatlice
- Didaktični pripomočki za matematiko
- Problem zavrženih oblačil
- Hrana ni za tjavendan- reciklirana kuhinja
- Preproga iz odpadih oblačil
- Obeski iz odpadnih oblačil
- Trajnostna mobilnost
- Eko poročevalci
- Likovno ustvarjanje iz odpadnih oblačil

Po končanih delavnicah so učenci z razredniki izvajali razne aktivnosti zdrave šole,  izmenjevali so svoje vtise iz posameznih delavnic ter spoznali, da iz zavrženih oblek lahko nastanejo čudovite stvari.

Vabimo vas k branju vtisov učencev ter k ogledu fotografij.

VTISI:
Špela iz 9. razreda je povedala, da v njihovi delavnici izdelujejo modele DNK. To delavnico je izbrala, ker se ji je zdela zanimiva. Najbolj pa ji je všeč povezovanje med razredi. Planetu bi pomagala tako, da bi reciklirala oblačila in smeti, druga učenka pa je pripomnila, da s tem rešujemo planet, ampak nekateri otroci v Indiji se preživljajo z delom v tovarnah z oblačili in so s tem lahko ogroženi.

Gašper iz 7. razreda je povedal, da izdelujejo unikatne copate in obleke znanim pisateljem. Za to delavnico se je odločil, ker je tam bil tudi njegov prijatelj saj se jima je zdela zelo zanimiva. Najbolj mu je bilo všeč pletenje kit za obrobo copat. On bi pomagal planetu tako, da bi recikliral in doniral oblačila.

Jon iz 6. razreda je povedal, da izdelujejo kazalke za knjige. To delavnico je izbral, ker mu je bila najbolj všeč izmed vseh. Najbolj všeč mu je bila tudi dobra družba. Planet bi pomagal rešiti tako, da bi premajhna oblačila doniral za ponovno uporabo.

Svit iz 9. razreda je povedal, da izdelujejo lesene škatlice. To delavnico je izbral, ker rad izdeluje stvari iz lesa. Planetu bi pomagal tako, da bi uporabljal manj plastičnih vrečk.

Benjamin iz 7. razreda je povedal, da izdelujejo plašče iz usnja za geometrijska telesa. To delavnico je izbral, ker je imel tam prijatelje in, ker mu je bila zelo všeč. Najbolj mu je bilo všeč, ko rezal usnje. Planetu bi pomagal tako, da bi iz oblačil poskušal narediti nekaj novega.

Taj iz 9. razreda povedal, da izdelujejo plakate in pesmi. To delavnico si je izbral zaradi zabavne učiteljice. Planetu bi pomagal tako, da bi recikliral smeti.

Sara iz 6. razreda je povedala, da v tej delavnici izdelujejo plakate in kuhajo. To delavnico je izbrala, ker se ji je zdela zanimiva. Najbolj ji je bilo všeč kuhanje.

Jean iz 7. razreda je povedal, da so pri tej delavnici izdelovali preproge. Najbolj mu je bilo všeč izdelovanje kit. Planetu bi pomagal tako, da bi recikliral oblačila.

Gal iz 7. razreda je povedal, da izdelujejo obeske iz zavrženih oblačil. To delavnico je izbral, ker mu je bila zelo zanimiva. Najbolj všeč mu je bilo šivanje.

Žan iz 9. razreda je povedal, da so izdelovali projekt na temo trajnostna mobilnost. To delavnico je izbral zaradi zabavnega učitelja. Planetu bi pomagal tako, da bi uporabljal alternativna prevozna sredstva.

Lea iz 6. razreda je povedala, da izdelujejo velike slike iz zavrženih oblačil. Njen plakat je predstavljal onesnažen gozd. Najbolj ji je všeč izdelovanje iz blaga. Planetu bi pomagala tako, da bi ločevala odpadke in ohranjala naravo.

 

Vtise učencev sta zbrali in zapisali učenki 9. razreda Urška Funkelj in Alja Škorjanc pod mentorstvom učiteljice Katje Špec, ki je vodila delavnico Eko poročevalci in pripravila poročilo.

 

Vodji eko dne: Tina Božič in Nina Tuš

DEŽELAK Karmen
08. maj 2022

Galerija:

photo_albumEKO DAN 2022<< Nazaj    Preglej vse aktualne novice