Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
AKTUALNO


33. FESTIVAL TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Že 14 let sodelujemo pri projektu Turistične zveze Slovenije z naslovom Turizmu pomaga lastna glava. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Letos smo sodelovali na 33. festivalu Turizmu pomaga lastna glava na temo TURISTIČNI SPOMINEK MOJEGA KRAJA. Sodelovali smo z nalogo ZAČIMBE ZA GOLAŽ & SEMENSKE BOMBE. Posebno pozornost smo namenili prireditvam turističnega društva Rimske Toplice, ki je jeseni praznoval že 60 letnico delovanja. Radi sodelujemo pri projektu TPLG. Vsako doseženo priznanje je motivacija za nov izziv. S ponosom Vas obveščamo, da smo bili uspešni! Nagrajeni smo bili z dvema  zlatima priznanjema: za sodelovanje na 33. festivalu in za najboljši nastop na 33. turistični tržnici (državna raven).

Oblikovali in realizirali smo 3  ideje za spominke v svojem domačem kraju, s katerimi želimo obogatiti turistično in spominkarsko ponudbo, zaradi katere bodo gostje znova obiskali naš kraj in morda s sabo pripeljali še koga. Naši spominki so praktični in uporabni, izdelan iz 100% naravnih materialov.

Vabiva vas, da si na naši stojnici ogledate in prejmete unikatno mešanico suhih začimb za golaž. Glede na to, da so v preteklosti Rimske Toplice obiskale številne zgodovinske osebnosti, je naša mešanica bogata oz. »svetovna«; to pomeni, da  vsebuje začimbe iz različnih delov sveta. Izbrali smo 7 začimb: mleto dimljeno rdečo papriko, kajenski poper, kurkumo, piment, cele klinčke, muškatni oreh in sol.

Semenske bombe so star način pogozdovanja, setve poljščin ali avtohtonih rastlin v gosti vegetaciji, na sušnih področjih ali na težko dostopnih zemljiščih. Danes so postale orodje gverilskih vrtnarjev po vsem svetu. Z njimi obnavljamo zapuščena urbana območja, ustvarjamo cvetoč travnik ali jih uporabimo v vrtnarstvu. Seme z zemljo skrijemo v kroglico iz naravne gline. Naše bombe so opremljene z logom naše šole.  Vsebujejo seme sončnic, saj je sonce simbol naše šole.

Bombažne majice so opremljene z logom naloge. Ima obliko rimskega kovanca, saj so Rimski vojaki kraj prvi poselili. V stari rimski pisavi smo zapisali slogan RIMSKE SO FEJST.  V sredino smo postavili orjaško sekvojo, ki je prepoznavna naravna dediščina v Rimskih Toplicah. Letos mineva natančno 140 let, ko jih je angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija posadila. Naša, Rimska je tudi v naslovnici turistične naloge. Izbrali smo srebrn logo na črnem ozadju.

Na koncu pa še najpomembnejše. Nabrali že kar nekaj izkušenj v iskanju prave ideje in navezali mnogo stikov s partnerji, ki nas pri projektih v celoti podpirajo z donacijami in sponzorstvom pri nakupu materiala. To pa je največje priznanje in največja motivacija. Mnogi nas podpirajo že vrsto let. To so: Turistično društo Rimske Toplice, STIK Laško (ga. Zorko), AGM Nemec, Rimske Terme in občina Laško. Letos pa tudi: B&B Sedraž, Instalacije centralne kurjave in vodovoda Nevenka Gerčer s.p.,  Jasličarji Sedraž, ga. Anita Napret, Cvetličarna »Marjetka« Marjeta šipek Deželak in Tampo print d.o.o.

Skupina TPLG

ZAČIMBE ZA GOLAŽ IN SEMENSKE BOMBE.pdf
LOGO - SPOMINEK

 

  

  

OBLAK Jasmina
17. junij 2019

Galerija:

photo_albumTPLG Maribor 2019<< Preglej vse novice