Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice
Osnovna šola Antona Aškerca
Rimske Toplice

Osnovna šola Antona Aškerca
AKTUALNO


Mednarodni dan miru: Iz roda v rod...za vse čase

Mednarodni dan miru: Iz roda v rod … za vse čase

V petek, 21. septembra 2018, smo obeležili mednarodni dan miru na Cerju ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja in v sodelovanju z društvom TIGR Primorske, Občino Miren - Kostanjevica in Društvom žena Miren - Orehovlje.

Učenci OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, Tjaša Ulčnik, Eva Žveplan, Miha Ocvirk in Aljaž Stupan smo se ob tej priložnosti udeležili mednarodnega Unescovega projekta Meja – naša zgodovina in naša evropska prihodnost.

Ves dan  nas je spremljala številka 8 kot katalizator nekaterih pomembnih dogodkov slovenske zgodovine (leto 818 upor Ljudevita Posavskega, 828 nadoblast Frankov, 1478 koroški kmečki upor, 1848 pomlad narodov, 1868 prvi tabor na slovenskem, 1918 konec prve svetovne vojne, 1928 prva radijska oddaja pri nas, 1958 prvo televizijsko predvajanje, 1968 študentski nemiri in 1988 afera JBTZ)

Geslo letošnjega srečanja je bilo Iz roda v rod … za vse čase, ki smo ga vzeli iz verza nedavno preminulega pesnika Krasa Cirila Zlobca: »Vso pot iz roda v rod, od dne do dne vsi skupaj in vsak zase. Za vse čase.«

Dogajanje je bilo zelo pestro, saj je sodelovalo kar 77 UNESCO ASP šol, pridružili pa so se nam tudi dijaki iz Tržiča in Gorice. Število udeležencev je preseglo številko 600.

Ustvarjali smo v glasbeni, pevski, plesni in gibalni delavnici, razpravljali v tujih jezikih, v naravoslovni delavnici spoznavali kraški ekosistem, reševali naravoslovne naloge, se pomerili v orientaciji in pustili svoj likovni odtis.

Tjaša in Eva sva se udeležili pevske delavnice, Miha in Aljaž pa sva vstopila v viharni čas 1. svetovne vojne in se poučila o življenju na soški fronti. Pohod po strelskih jarkih in kaverni smo zaključili s Cankarjevo črtico Gospod stotnik in poslovilnim pismom ljubljenim.

Ob koncu smo se  spet zbrali pod šotorom in prisluhnili zaključni prireditvi s proslavo ter posadili drevo miru v okviru mednarodnega projekta ENO TreePlantingDay.

Predsednik Republike Slovenije, ki naj bi nas počastil z obiskom, se je žal opravičil, nam pa je poslal sporočilo:"Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Mir ni samoumeven, zato si zanj prizadevajte vsak sleherni dan."

 

Tjaša Ulčnik, Eva Žveplan, Miha Ocvirk in Aljaž Stupan z mentorico Dušanko Klančar

KLANČAR Dušanka
07. oktober 2018


<< Preglej vse novice