22. jul 2018
Osnovna šola Antona Aškerca Rimske Toplice
 

Naše je – PRIZNANJE »naj kulturna šola 2017« za dosežke na področju plesnega ustvarjanja


V petek, 22. septembra 2017, se je na Osnovni šoli Luisa Adamiča v Grosuplju odvijala zaključna prireditev »Kulturna šola 2017«. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Luisa Adamiča, ki je pridobila laskavi naslov »Kulturna šola 2016«, razglasil imena šol, ki so si letos prislužile naziv »kulturna šola«. Organizatorja sta pripravila zanimiv, predvsem pa poučen program v obliki delavnic, namenjene učencem, in seminarjev za mentorje. Osrednji temi sta bili reformacija in medkulturnost.
Večina povabljenih šol se je v dopoldanskih urah zbrala pred pročeljem gostiteljice prireditve, OŠ Luisa Adamiča, kjer nam je prijazno dobrodošlico izrekla koordinatorica za kulturno šolo. Ob registraciji smo prejeli gradiva, potrdila in zastavo »kulturna šola«, nato pa smo se v skupinah odpravili v Kulturni center Grosuplje in si ogledali gledališko predstavo z naslovom »Nacionalno preverjanje znanja«. Avtorska predstava učencev gledališkega krožka je odražala življenje najstnikov; težave z alkoholom, drogami, pretirano uporabo spletnih strani ter predsodke o drugih veroizpovedih in homoseksualnosti. Po predstavi so se učenci udeležili delavnic z različnih področij, in sicer poezije, plesa, likovnega ustvarjanja, gledališke igre, glasbe, kreativnega pisanja, zgodovine, kulinarike in folklore. Mentorji smo medtem prisluhnili seminarjema za neobvezni izbirni predmet »NIP UMETNOST«. Po zaključku delavnic in seminarjev smo odšli na skupno kosilo in druženje ob glasbi.
Zaključni del programa, svečana razglasitev najbolj kulturne šole leta 2017, je potekala v večnamenski dvorani OŠ Luisa Adamiča, kjer je uvodne besede vsem navzočim namenila ministrica za izobraževanje, znanost in šport ga. Maja Makovec Brenčič. Mentorji in učenci pa so pripravili lep kulturni program. Sledila je razglasitev in podelitev priznanj najbolj kulturnim šolam po posameznih področjih. Priznanje »naj kulturna šola 2017« na področju plesnega ustvarjanja je tako dobila tudi naša šola, saj so se učenci PŠ Sedraž pod vodstvom mentorice gospe Maje Lapornik že tretje leto zapored uvrstili na državno tekmovanje plesnih skupin.
Laskavi naziv »Kulturna šola 2017« pa je osvojila Osnovna šola Franceta Prešerna Maribor.

Veseli in ponosni smo, da smo postali dobitniki tega priznanja, ki bo, tako kot vsa ostala, krasilo prostore naše šole. Morda pa se nam ob pogledu nanj utrne novo spoznanje, nova ideja za kulturno udejstvovanje v letu, ki je pred nami.

Janja Holcer, koordinatorica KŠDodano: 12. oktober 2017 , dodal: DEŽELAK Karmen   


 
OŠ ANTONA AŠKERCA RIMSKE TOPLICE

Aškerčeva 1,
3272 Rimske Toplice
tel: 03 / 733 82 30
fax: 03 / 733 82 39

e-pošta
© 2009 - 2018 OŠAART - Vse pravice pridržane - Zasebnost in piškotki www.markdesign.si
Struktura strani